Skip to content

R A B A R B E R T I J D

Het heeft even geduurd met het koude voorjaar, maar nu groeien ze als kool, de rabarberplanten in de tuin. Ik heb 4 planten en 10 kilo oogst per jaar (echt waar!). We bakken pavlova’s met rabarber, yoghurt-rabarbercake  en crumbles met rabarber. Ik stop grote stukken met wodka en suiker in een fles en we hebben een paar maanden later een heerlijke roze schnapps. Maar het overgrote deel verdwijnt in de jam.

In het begin van het seizoen nog puur om de bijzondere zoet-wrange smaak vol tot zijn recht te laten komen. Maar na een paar weken ga ik helemaal los en stop ik er van alles bij om te variëren. Mijn favoriet is rabarber met (geconfijte) stukjes gember. Een klassieker, weet ik. Rabarber-aardbeien is ook een klassieker, maar niet te mijne. Ik vind het aan beide smaken geen recht doen. Heel lekker vind ik dan weer rabarberjam met stukjes walnoot: wrang en bitter bij elkaar, ik vind het helemaal top, maar hier in huis ben ik de enige. Het allermooist en allerspeciaalst is de rabarber-vlierbloesemjam. Een pláátje, die witte bloempjes van de vlierbloesemschermen in de zachtroze jam. Recept en foto’s volgen nog, beloofd.

W A T  G A A T  E R  I N ?

een kilo geleisuiker, een kilo rabarber. Naar keuze en eigen smaak: een handje walnoten in stukjes, stukjes geconfijte gember + wat sap, sinaasappelzestes.

H E T  G A A T  Z O :

1Maak de rabarber schoon en snijd in stukken. Was hem en doe hem met aanhangend water in een pan (dus niet drogen en ook niet extra water toevoegen).

2Kook zachtjes tot moes, voeg de suiker toe en laat 1 minuut koken. Voeg dan de smaakmakers toe.

3Doe alles in schone jampotjes (ik heb van 1 kilo zo 4 à 5 potten) en bewaar.

 

Foto’s: Danielle Krijtenburg

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *