Skip to content

K O K O S O L I E

Een paar jaar geleden was het opeens een hype: kokosolie. Hét product om mee te braden, (raw-superfood) taarten te maken, te frituren. Ik kocht een flinke pot bij de natuurwinkel, maar vond het niet zo lekker. De pot belandde achter in de koelkast, waar hij vervolgens werd vergeten.

Tot ik kokosolie weer aantrof op allerlei blogs, maar nu om te gebruiken in zelf te maken cosmetica. Superfood voor haar en huid.  Organisch en natuurlijk. Dus zonder chemicaliën, parabenen, alcohol, glycerine of synthetische parfums. Anti-schimmel en anti-bacterieel. Te gebruiken voor droge handen. Als make-up remover. Bodylotion, scheercrème: ik vond tientallen recepten. Soms puur, soms in combinatie met bijenwas, seaboter, amandelolie. Met etherische-oliedruppels om er een geurtje aan te geven. Opeens werd die pot in de koelkast weer aantrekkelijk.

Toen in april mijn nichtje Mose een paar dagen kwam logeren, hadden we het snel beslist: wij gingen samen onze eigen crèmetjes maken. Koken met wat er is, maar dan anders!  We zijn begonnen met het maken van een crème die je kunt gebruiken onder de douche: als lotion, maar ook om je te scheren. Ik zeg ‘crème’ , maar eigenlijk zijn het meer een soort van pastilles die we gemaakt hebben, in een koekjesbakblik. Kokosolie wordt namelijk hard, als het niet verwarmd is. Om te vermijden dat je gewapend met een mes je douchecrème uit een pot moet bikken, is het handig je porties al gedoseerd te hebben. Een ijsklontjesbakje is ook perfect. De pastilles bewaar je, als ze zijn uitgehard, gewoon in een pot in je badkamer. Voor gebruik neem je er een uit, ze smelten op je huid.

W A T  G A A T  E R  I N ?

kokosolie (er bestaat ook kokosolie die ‘ontgeurd’ is), 2 el groene thee, een paar druppels etherische olie naar keuze (wij namen venkel, lekker fris zo in het voorjaar)

H E T  G A A T  Z O :

1Smelt de kokosolie in een pannetje op een héél laag vuurtje. Doe de losse, groene thee er in en roer goed door. Doe het deksel op je pannetje en laat een uurtje trekken.

2Zeef de theeblaadjes uit de olie. Voeg een paar druppels etherische olie naar keuze toe.

3Giet de olie in een bakblik met koekjesvormen en laat opstijven in de koelkast.

4Bewaar de pastilles in een afgesloten pot.

Ik gebruik de crème tijdens het douchen. Omdat olie waterafstotend is, droogt mijn huid dan niet zo uit. Na het afspoelen en -drogen, blijft er nog een klein restje over: een perfecte hydratie en zeker niet vet. Ook superhandig bij het scheren: eerst met een pastille goed invetten, dan scheren. Een mooi zacht velletje is het resultaat!

 

Foto: links Danielle Krijtenburg; rechts Ans Withagen

 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *